Door naar content

Uw topSlijters bezoeken Loch Lomond en Glen Scotia

02 augustus 2019
Uw topSlijters bezoeken Loch Lomond en Glen Scotia

Uw topSlijters bezoeken Loch Lomond en Glen Scotia

SCHOTLAND – zondag 28 juli t/m woensdag 31 juli 2019 Halverwege juli bezocht Arjan Hartkamp (Sales Ambassador Loch Lomond Whiskies), samen met een aantal slijters het beroemde golftoernooi The Open op Royal Portrush in Noord-Ierland. Nog geen 2 weken later stapte hij opnieuw in het vliegtuig. Wederom op uitnodiging van Loch Lomond Whiskies, maar ditmaal samen met een vijftal slijters van de úw topSlijter-formule. Jan de Wit                              úw topSlijter Jan de Wit Tom-Roderick Muthert     úw topSlijter Frans Muthert Sjaak Breur                             úw topSlijter Breur Mathijn van Mourik              úw topSlijter Slijterij 't Kleine Uiltje Leon Zonneveld                    úw topSlijter Zonneveld Namens De Monnik Dranken maakten Hans Olde Monnikhof en Mardie Oldhof het gezelschap compleet. Gedurende deze vierdaagse reis werd een bezoek gebracht aan Edinburgh, de Loch Lomond Disitillery in Alexandria en de Glen Scotia Distillery in Campbeltown.

Edinburgh

Edinburgh

De reis begon in Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. Deze prachtige stad barst van de historische bezienswaardigheden. Het Nederlandse reisgezelschap bezocht de oude 'New Town' en de nóg oudere 'Old Town'. Met een Hop On - Hop Off Bus werden diverse bekende locaties bezocht, zoals o.a. Edinburgh Castle, The Royal Mile en de St. Giles Cathedral. The Scotch Whisky Experience The Scotch Whisky Experience Een bezoek aan Edinburgh is niet compleet zonder een bezoek te hebben gebracht aan The Scotch Whisky Experience. De tour begon met een rondleiding door het prachtige museum met meer dan 3000 flessen whisky uit een privécollectie. De flessen variëren van heel oud (begin 1894) tot heden. Ook whisky's van Loch Lomond, Glen Scotia en Littlemill behoren tot deze unieke collectie. Na de rondleiding volgde een Nosing & Tasting met diverse, uiteenlopende whisky's. Fishers Restaurants Na genoten te hebben van deze eerste dag, werd er gezellig een drankje gedronken in een originele pub, waarna de avond werd afgesloten in het Fishers restaurant.

Bezoek Loch Lomond Distillery

Loch Lomond Distillery

De volgende dag stapten Arjan, Hans, Mardie en de slijters al om 8.30 uur in de bus naar Alexandria, waar de Loch Lomond Distillery is gevestigd. Hier volgde een interessante rondleiding door de distilleerderij, waarbij het proces malen, mashen, koelen, fermenteren en distilleren op een duidelijke manier in beeld werd gebracht. Ruiken en proeven in laboratorium Na deze indrukwekkende rondleiding, mochten wij een kijkje nemen in het laboratorium, waar de white spirit wordt beoordeeld. Er werden 6 verschillende spirits geroken en geproefd, met elk hun eigen karakter; van fris en fruitig, tot krachtig en rokerig. Kuiperij Loch Lomond Cooperage Loch Lomond Loch Lomond is één van de 4 distilleerderijen in Schotland met een eigen cooperage. Hier worden de gebruikte vaten opnieuw in elkaar gezet, geschuurd en getoast. Het is een interessant proces om te zien, waarbij vooral het branden van de vaten indruk maakt. Ook werd duidelijk hoe zwaar en intens het beroep van 'cooper' is. Proeverij met Littlemill uit 1992 Terwijl de coopers hard doorwerkten om het opgelegde target van 25 vaten te halen begonnen de Nederlandse gasten aan een whiskyproeverij. "Verschil moet er zijn" aldus Arjan, nipent aan een glas 27 jaar oude Littlemill uit 1992. Deze speciale uitgave was een ware streling voor de smaakpapillen! Hierna volgden nog de Loch Lomond Single Grain, Loch Lomond 12 YO, Inchmurrin 12 YO en als afsluiter een Inchmoan Peated. Meer van Loch Lomond
Tocht over meer Loch Lomond
Na de proeverij volgde een mooie tocht over het meer van Loch Lomond. In het dorpje Luss lagen 2 speedboten te wachten. Arjan had in de bus verteld over zijn hachelijke avontuur enkele weken geleden, hierdoor stapte een enkeling toch enigzins aarzelend aan boord. Vol gas werd koers gezet naar het eiland Inchcailloch, waar men genoot van een prachtige wandeling. Daarnaast werd nog een bezoek gebracht aan het eiland Inchmurrin en raasden de speedboten langs het eilandje Inchmoan. De namen van deze eilanden komen ook terug in de whisky's van Loch Lomond.
George Hotel in Inveraray
Nadat iedereen weer veilig voet aan wal had gezet werd koers gezet naar het George Hotel in Inverary. De bus reed door het fraaie Highland landschap met zijn overweldigende natuur, bergen en smalle weggetjes langs de meren Loch Lomond en Loch Fyne. Deze 2 uur durende tocht gaf een fraaie impressie van hoe mooi Schotland is. Aangekomen bij het George Hotel in Inverary, een prachtig dorpje aan het meer, werd genoten van een heerlijke maaltijd. Vervolgens werd er in de bar gezellig nagepraat over deze fantastische 2e dag.

Glen Scotia Distillery

Glen Scotia Distillery

Op de 3e dag stond een bezoek aan de Glen Scotia Distillery op het programma. Na een 2 uur durende tocht werd de distilleerderij in het oude vissersdorpje Campbeltown in Kintyre bereikt. Hier stond Iain McAlister, Master Distiller bij Glen Scotia,  het gezelschap al op te wachten. Een rondleiding door de prachtige Glen Scotia Distillery volgde. Iain liet het gehele  proces zien. Van het malen, mashen, fermentatie tot uiteindelijk de distillatie in de 2 prachtige ketels. Na de tour mochten wij de warehouses bekijken, met uiteindelijk een proeverij van 6 verschillende whisky's direct uit het vat. Na een groot aantal fotosessies was het alweer tijd om afscheid te nemen van één van de kleinste distilleerderijen van Schotland.
Ardshiel Hotel
Na een mooie wandeling door het dorp en haven volgde een diner in het Ardshiel Hotel, waar de avond ook werd afgesloten in de bar. Deze bar, met een keuze uit ruim 700 whisky's, won onlangs 'The Wee Dram Whisky Bar of the Year and Scottish Field Whisky Bar of the Year'. Schotland kasteel

Afscheid Schotland

De 4e dag was de tijd gekomen om afscheid te nemen van het mooie Schotland. Op de terugreis werden nog enkele stops gemaakt om een aantal mooie foto’s te maken als aandenken aan deze geweldige en leerzame trip. Op Schiphol  nam men afscheid van elkaar.
Bedankt
Namens De Monnik Dranken willen wij alle winnaars van de 'Loch Lomond - úw topSlijter incentive' hartelijk bedanken voor hun inzet en gezelligheid. Onze speciale dank gaat uit naar Alan Reid van de Loch Lomond Group voor zijn gastheerschap en goede begeleiding van deze fantastische trip. Slàinte! Loch Lomond Whiskies      
Back to top