Door naar content

Joël de Kock maakt prachtige studiereis naar Glengoyne, Tamdhu en Edinburgh Gin

26 februari 2019
Joël de Kock maakt prachtige studiereis naar Glengoyne, Tamdhu en Edinburgh Gin

Joël de Kock maakt prachtige studiereis naar Glengoyne, Tamdhu en Edinburgh Gin

OLDENZAAL - Dinsdag 26 februari 2019 Op 2 januari 2019 ben gestart als ambassador voor de prachtige merken van Ian Macleod Distillers: Glengoyne, Tamdhu, Smokehead en Edinburgh Gin. Deze dranken heb ik regelmatig in mijn glas gehad, maar om alles van deze merken te weten te komen mocht ik afgelopen week op studiereis naar Schotland! Vanaf Amsterdam vloog ik op dinsdag naar Glasgow. Aangekomen op het vliegveld zie ik twee imposante posters van Glengoyne en Edinburgh Gin. Daaronder staat Gordon Dundas, de International Brand Ambassador voor Ian Macleod Distillers. Als whiskyprofessional en storyteller was zijn reputatie hem voorgegaan en ik had geweldige verhalen over hem gehoord.
Glengoyne
We rijden samen naar de Glengoyne Distillery. Grazende schapen, het wuivende gras van de weilanden en een vulkanische heuvel op de achtergrond komen ons tegemoet. Liggend op de grens van de iconische Lowlands en Highlands is Glengoyne wellicht de mooist gelegen distilleerderij van Schotland. Verbluft door dit indrukwekkende uitzicht maak ik kennis met Arthur, hij maakt het plaatje compleet. Deze man is de verpersoonlijking van een Schot. Keurig gekleed in Schotse stijl en uiterst hartelijk met een ferme dosis gevatte humor. Hij schenkt ons een Glengoyne 10yo in. Het is 10.00 uur in de ochtend. Het vriendelijke en fruitige karakter van deze single malt met zachte tonen van sherry maakt de smaak zeer aangenaam voor het vroege uur. Arthur neemt me mee naar de distilleerderij en ik verwonder me over de mensen die ik ontmoet. In het verleden heb ik meerdere distilleerderijen gezien, maar nergens heb ik zoveel vriendelijkheid en passie opgemerkt. Arthur vertelt trots over jonge medewerkers die starten met een bijbaan, verliefd worden op het bedrijf en uiteindelijk doorgroeien binnen de organisatie. Mij bekruipt al na één ochtend het gevoel dat ik me in wil schrijven als tourguide. Op het moment dat we langs de ketels lopen staan deze gelukkig aan. Spirit in the making, op lage temperatuur om de typische smaak van Glengoyne te creëren. De distilleerderij eert haar geschiedenis door vrijwel alle processen op traditionele wijze te doen. Zoekend naar computers of lichtgevende knopjes kon ik geen spoor van 2.0 whiskymaking vinden. De geschiedenis en passie achter Glengoyne is merkbaar in alle elementen. Het doet de slogan ”Unhurried since 1833” eer aan!
Tamdhu
Stuart Thompson haakt aan. De Business Development Director van Ian Macleod reist met ons mee en ik kom er al snel achter dat roadtrippen met Stuart en Gordon een hilarische tocht gaat worden. Na ruim drie uur rijden komen we aan in de Speyside waar we op dag twee de volgende distillleerderij bezoeken; Tamdhu. De locatie ligt verscholen tussen begroeide heuvels en kijkt uit op de rivier de Spey en Dalbealli, het voormalige pittoreske treinstation van Tamdhu. Ik ontmoet de Distillery Manager Sandy. Hij staat sinds 2014 aan het roer van Tamdhu en heeft sindsdien bijzonder veel prijzen in de wacht gesleept, waarvan Distillery Manager of the Year 2019 de meest recente is. De goedlachse Sandy laat ons de plannen zien die hij heeft voor de distilleerderij. Nieuwe warehouses, nieuwe kantoren, een skybar, niets is te gek. Tussendoor laat hij ons een aantal samples proeven en vraagt naar onze mening voor de nieuwe botteling. Hij laat ons de moderne distilleerderij zien waar het creëren van topkwaliteit boven alles staat. Ik begrijp waarom hij de prijs heeft gekregen. Tamdhu is uniek! Sandy is een ondernemer en is constant aan het ontwikkelen. De kwaliteit komt terug in de whisky die 100% gerijpt is op sherryvaten. Ze werken intensief samen met een Spaanse bodega die de vaten uitermate zorgzaam voor hen samenstelt. Dat maakt Tamdhu één van de laatste single malts die deze kostbare rijping nog hanteert. Dit alles resulteert in whisky die zijn weerga niet kent. Voordat we weggaan zegt Sandy dat we nog even iets direct uit het vat met hem moeten proeven. Het ligt daar al 55 jaar, gerijpt op first-fill sherryvaten…
Edinburgh Gin
Na ruim drie uur rijden naar het zuiden laten we het landelijke achter ons en rijden Edinburgh binnen. Stuart en Gordon vragen waarom Nederlanders, waaronder ikzelf, de naam van de stad altijd verkeerd uitspreken. Ik heb geen idee. Beste lezer, het is “Edinbuhro”, niet “Edinbro”. Dit is uiterst relevant, want op dag drie is ons laatste bezoek, de distilleerderij genaamd Edinburgh Gin. Aan het einde van Princes Street, hartje Edinburgh, loop je zo voorbij de distilleerderij. De trap vanaf de straat naar de kelder oogt wat duister, maar nadat de houten deur zich heeft geopend waan ik me in een jaren ’20 speakeasy-bar en ontmoet de twee distilleerketels genaamd Flora en Caledonia. De werfkelders zijn fraai verlicht en ingericht met een modern Victoriaans interieur dat uitnodigt om een classy gin-tonic te drinken. Dus dat doen we. De Distillery Manager Finlay neemt ons mee naar een van de booths waar hij gin, tonic, ijs en garnering klaar heeft staan. Aangezien zijn familie de oprichters zijn geweest van Edinburgh Gin is hij er altijd al betrokken bij geweest. Hij heeft gezien hoe Edinburgh Gin opgeklommen is tot één van de meest succesvolle gins van Schotland en de UK. Hun gin-likeuren zijn fenomenaal populair en ik proef waarom. Vaak vind ik likeuren een beetje kunstmatig en zoet, maar de likeuren van Edinburgh Gin verrassen me door hun natuurlijke aroma’s en mooie balans. Na de tasting geeft Finlay aan dat hij weg moet, omdat hij naar de Icons of Gin Awards in Londen gaat. Prestigieuze awards, maar hij verwacht er weinig van en mompelt ‘waarschijnlijk winnen we toch niets’. Ik neem afscheid van Gordon en Stuart die me drie vermakelijke en bovenal leerzame dagen hebben gegeven. Die avond ga ik terug naar de bar / distilleerderij, want ik wil weten hoe Edinburgh Gin het doet in cocktails. Een Negroni en een White Lady verder zie ik op Facebook dat Finlay in London twee awards heeft gewonnen. Ik proef dat het terecht is.
Tot Slot
Ik ben zeer dankbaar dat ik deze studiereis heb mogen maken en veel bijzondere mensen heb ontmoet, bovenal Stuart en Gordon. Wil je meer weten? Of waarom ik niets heb gezegd over Smokehead? Geef me gerust een belletje. Wellicht heb ik nog wat leuks voor je om te proeven. Slàinte! Joël de Kock Sales Ambassador Ian Mcleod Distillers Joël de Kock maakt prachtige studiereis naar Glengoyne, Tamdhu en Edinburgh Gin
Back to top