Door naar content

Provenance Dailuaine 10 YO maakt indruk op whiskyproeverij in Vlijmen

19 maart 2019
Provenance Dailuaine 10 YO maakt indruk op whiskyproeverij in Vlijmen

Provenance Dailuaine 10 YO maakt indruk op whiskyproeverij in Vlijmen

VLIJMEN - Woensdag 13 maart 2019 Eric Slijterij te Vlijmen hield op 13 maart een Whisky Nosing & Tasting voor zijn klanten. Eric had een hele mooie serie whisky’s uitgekozen van de onafhankelijke bottelaar Douglas Laing.
Single Cask Bottelingen
Alle 8 te proeven whisky’s waren stuk voor stuk single cask bottelingen. Geen van de whisky's is bijgekleurd. Hierdoor heeft bijvoorbeeld de Provenance Dailuaine 10 YO een hele lichte en natuurlijke kleur. De gasten vonden het zeer verrassend dat een 10 jaar oude whisky zo licht van kleur is, maar toch zoveel smaak bevat.
Over Provenance Dailuaine 10 YO
De in totaal 272 flessen van deze Speyside whisky zijn afkomstig uit een Single Cask Refill Barrel. De Provenance Dailuaine 10 YO is geurig, zoet en rijk aan granige tonen. De smaak is eerst zacht, totdat dezelfde zoetheid zich opbouwt tot vanille, honing en mokka. In de afdronk gaat deze zoetheid verder met toffee, een zachte moutigheid, koffie en keelsnoepjes. Provenance Dailuaine 10 YO maakt indruk op whiskyproeverij in Vlijmen_smaak
Houtlagering
Hoe kan zo'n lichte whisky dan toch zoveel smaak hebben? De smaak van de whisky wordt voor ongeveer 70% bepaald door de houtlagering. Daarnaast zijn omgevingsfactoren zoals de ligging van de distilleerderij en de luchtvochtigheid van belang. Het merendeel van de Schotse whisky ligt te rijpen op Amerikaans wit eiken. Deze houtsoort geeft sowieso al weinig kleur af en  vaak, zoals bijvoorbeeld bij de Provenance Dailuaine 10 YO, zijn het ook nog eens gebruikte vaten. Deze vaten geven nóg minder kleur af. Denk hierbij aan een theezakje dat voor de 2e keer wordt gebruikt.
Van smaakvolle jonge whisky's tot zeldzame oude whisky's
Douglas Laing is ervan overtuigt dat jonge whisky’s ook zeer smaakvol kunnen zijn. Zij zetten dan ook zonder enige moeite de leeftijd op het etiket. Bij de Provenance-serie zijn de whisky’s  6 tot 12 jaar oud en gebotteld op 46% alcohol. De Old Particulair-serie bestaat uit wat oudere whisky’s, gebotteld op een hoger alcoholpercentage. Daarnaast is er nog de XOP-serie, wat staat voor Xtra Old Particulair.  Dit is een verzameling whisky's uit zeer zeldzame vaten. Samen vormen deze drie series de Exceptional Single Casks Van de XOP-serie kreeg men de XOP Bowmore 21 YO te proeven. Een heerlijke whisky, die bij velen een mooie en blijvende herinnering achterliet.
Bedankt
Via deze weg willen wij Eric nogmaals danken voor een zeer geslaagde avond.
Back to top