Door naar content

Rokerige Caol Ila, Big Peat en Smokehead populair in Capelle

29 maart 2019
Rokerige Caol Ila, Big Peat en Smokehead populair in Capelle

Rokerige Caol Ila, Big Peat en Smokehead populair in Capelle

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Woensdag 27 maart 2019 Bezoekers van de whiskyproeverij in Capelle aan den IJssel genoten van enkele unieke whisky's uit de Exceptional Single Cask serie van Douglas Laing. Slijterij De Bodega had op woensdag 27 maart dan ook een speciale line-up met stuk voor stuk bijzondere whisky's neergezet. Maar liefst 72 whiskyliefhebbers hadden zich hier voor aangemeld. Namens De Monnik Dranken vertelde whiskyambassadeur Ronald Anneveldt de aanwezige bezoekers alles wat zij weten wilden over deze whisky's.
Provenance Fettercairn 12 YO
Als eerste kregen de bezoekers een single cask botteling van Provenance te proeven. De Provenance Fettercairn 12 YO. Deze ietwat romige whisky is afkomstig van de Fettercairn Distillery. Deze distilleerderij is gevestigd in de Eastern Highlands ten zuiden van Aberdeen. Nabij North Esk, een riviertje dat uitmondt in zee. Slechts 5% van de productie wordt op de markt gebracht als single malt, de rest wordt gebruikt in blends.
Provenance Strathmill 9 YO
Vanuit de Eastern Highlands gaan we naar de Speyside voor de 2e whisky van de avond. De Provenance Strathmill 9 YO. Deze whisky is afkomstig van de Strathmill Distillery uit Keith. De distilleerderij is gevestigd tussen rivier de Isla en de oude spoorlijn naar Dufftown. Strathmill whisky kom je zelden tegen als single malt, daar vrijwel de gehele productie in de blend J&B (Justerini & Brooks) verdwijnt.
Old Particular Glen Ord 13 YO
Whisky nummer 3 was een Old Particular Glen Ord 13 YO Single Cask, gebotteld op 48,4% alcohol. De Glen Ord Distillery ligt in de Highlands, noordwestelijk van de stad Inverness. Rond het begin van de eeuwwisseling was Glen Ord nog een reguliere single malt whisky. Maar sinds 2010 wordt de whisky onder de naam Singleton of Glen Ord voornamelijk verscheept naar het oosten. Hierdoor is het aanbod in Europa relatief laag komen te liggen. In Azië is het overigens een zeer populaire single malt whisky.
Provenance Caol Ila 6 YO
De voorgaande 3 whisky's waren relatief zacht en verfijnd. Met de 4e whisky van de avond was het tijd (volgens velen eindelijk tijd) voor het 'geweld' van de rokerige Islay whisky's. Als eerste kreeg men de Provenance Caol Ila 6 YO te proeven. Deze whisky is speciaal gebotteld voor het Islay Festival – Feis Ile. Dit festival is een jaarlijks terugkerend evenement op het eiland Islay, waar duizenden mensen vanuit de hele wereld op afkomen. De speciale bottelingen die dan worden uitgebracht vliegen als warme broodjes over de toonbank.
Big Peat 10 YO
De Big Peat 10 YO beleefde zijn debuut op deze whisky tasting en werd met open armen ontvangen en vervolgens in de armen gesloten. De whisky is een limited edition ter ere van het 10-jarige bestaan van Big Peat. In 2009 droomde Fred Laing, de altijd goedlachse eigenaar van Douglas Laing (en tevens beste vriend van Big Peat!) over een stoere visser van het eiland Islay. En zo ontstond Big Peat, een rokerige whisky welke later vergezeld zou gaan worden door Scallywag, Timorous Beastie, Rock Oyster, The Epicurean en The Gauldrons. Deze whisky’s vormen te samen de ‘Remarkable Regional Malts: The Ultimate Distillation of Scotland’s Malt Whisky Regions’, oftewel een ode aan de Schotse whiskyregio’s. Deze speciale botteling is een passend eerbetoon aan ‘hem’, de stoere visser van Islay...
Smokehead High Voltage Single Islay Malt
En hoe moet je zo'n proeverij nu afsluiten na het proeven van al deze 'knallers'? Daar is maar één antwoord op mogelijk: met de Smokehead High Voltage Single Islay Malt. Een whisky gebotteld op 58% alcohol. "Wat een beest van een whisky... Als je hier een slokje van neemt en je ademt uit, dan kun je daar wel 10 windmolens van laten draaien...", zijn zomaar enkele reacties na het proeven van deze whisky.
Bedankt
Via deze weg willen wij het team van Slijterij De Bodega nogmaals enorm bedanken voor een zeer geslaagde avond. Smokehead High Voltage Single Islay Malt
Back to top