Door naar content

Uitgebreid artikel over Golan Heights Winery in Winelife

04 maart 2019
Uitgebreid artikel over Golan Heights Winery in Winelife

Uitgebreid artikel over Golan Heights Winery in Winelife

OLDENZAAL - Maandag 4 maart 2019 Winelife is hét tijdschrift voor wijnliefhebbers. Je leest over verre wijnreizen en verrassende vondsten dicht bij huis.  Maar ook de laatste wijntrends, mooi winedesign en de lekkerste recepten passeren de revue. In de meest recente editie schreef Charlotte van Zummeren een mooi en uitgebreid artikel over ons Israëlische wijnhuis Golan Heights Winery.
Winelife - Golan Heights Winery
Israël, het land van zon, brood en honing. Het land van diversiteit, de klaagmuur, de woestijn, de moderne stad Tel Aviv, de oude stad Jeruzalem en de mooie stranden waar je kunt zonnen, zwemmen, windsurfen, zeilen, waterskiën en duiken. Het land van veel historische gebouwen en het land van wijn. Wijn? Jazeker, Israël is een belangrijke wijnproducent en bij één van die wijnproducenten kom je ook de geschiedenis van Israël weer tegen; De Golan Heights Winery. Winelife nam er een kijkje.. De Golan Heights Winery ligt in de Golanhoogten nabij de Syrische grens in het noordoosten van Israël. Hoewel het gebied dicht bij de evenaar ligt – op 33 graden – staat het vanwege zijn unieke omstandigheden bekend als een van de beste wijnregio’s van Israël. De vulkanische bodems geven veel mineraliteit, een optimale drainage en door het relatief koele mediterrane klimaat met koude natte winters en warme droge zomers rijpen de druiven hier langer.
Van herkomst naar hot
Met zijn 500 kilometer lengte en 70 kilometer breedte is Israël een klein land. Maar het herbergt wel 5 verschillende wijnregio’s met een totale oppervlakte van 4.000 hectare. Naast de Golanhoogten, waarin de drie subregio’s Hoger Galilea, Lager Galilea en de Golanhoogten liggen, zijn de regio’s van zuid naar noord: Negev (de woestijn), het Judeagebergte (de oudste, nabij Jeruzalem), Samson (landinwaarts ten zuiden van Tel Aviv), en Samaria (ten noorden van Tel Aviv). Israël maakt al sinds mensenheugenis wijn. De eerste druivenpitten werden al duizenden jaren voor Christus gevonden in het huidige Turkije, Libanon en Syrië. Ook de in steen uitgehouwen wijnpersen die ontdekt zijn in de Golan wijzen daarop. Tot de negentiende eeuw werd er in Israël alleen maar wijn gemaakt voor religieuze doeleinden. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw kreeg de Israëlische wijn een boost met behulp van expertise uit Californië, diepte-investeringen van grote bedrijven en de opkomst van de kleine boetiek-wineries. Wijn werd hot in Israël.
Kibboets
Als er iets Israëlisch is, is het wel de kibboets: collectieve landbouwnederzettingen met veel gemeenschappelijkheid en socialistische principes, ideeën waar ook de eerste Israëlische bestuurders van geporteerd waren. Inmiddels zijn de nederzettingen meer aangepast aan de moderne tijd. De Golan Heights Winery (GHW) is gezamenlijk eigendom van acht Israëlische nederzettingen: vier mosjavs – coöperatieve gemeenschappen (dorpen) zonder winstoogmerk, maar waar meer persoonlijk eigendom is toegestaan – en vier kibboetsen, collectieve gemeenschappen met verregaande coöperatie,die ook de druiven leveren. De Golan Heights Winery bracht de eerste wijn uit in 1984, maar ze zijn nu wel even verder. De productie bedraagt 6 miljoen flessen per jaar, waarvan 25 procent wordt geëxporteerd. Het bedrijf heeft 28 wijngaarden, waarvan 96 procent op de Golanhoogten.
Fact & Figures
De cijfers van de Golan Heights Winery zijn imposant te noemen. De wijnproducent telt 150 medewerkers, 28 wijngaarden, 15 telers en 5 wijnmakers, waaronder de hoofdwijnmaker Schoenfeld. De hoogstgelegen wijngaard bevindt zich op 1.200 meter hoogte in Odem, ze werken met 21 druivensoorten (13 rood, 8 wit) en 8.200 eikenhouten vaten. Dit staat te lezen op hun zeer informatieve website, plus een hele lijst met prijzen. De eerste prijzen en medailles kwamen in 1987. Het begin van een prijzenregen die tot de dag van vandaag doorgaat. Zeer gerespecteerde instellingen als Wine Spectator en Decanter roemen de wijnen van de Golan Heights Winery. Cabernet Sauvignon uit 1984 Exportmanager Yael Gai: ‘We bestaan sinds 1983. Onze directeur trok de stoute schoenen aan en stuurde in 1987 de eerste Cabernet Sauvignon uit 1984 in naar de International Wine & Spirit Competition in London. Deze wijn won vervolgens tot onze eigen verbazing een gouden medaille. Sindsdien gaat het crescendo. We hebben drie merken: Yarden, Gamla en Mount Hermon.’ Andere ranges – niet in Nederland verkrijgbaar – zijn Golan, Gilgal en Sion. Dit zijn inderdaad mooie cijfers. Daar komt nog bij dat de Golan Heights Winery in 2012 tot New World Winery of the Year werd uitgeroepen door Wine Enthusiast Magazine. Wijnregio Golanhoogten De wijnregio Golanhoogten is zo’n 70 km lang en 20 km breed. Het hoogste punt bevindt zich op 1.200 meter en het laagste op 400 meter. Diverse microklimaten binnen deze hoogtes bieden de juiste omstandigheden voor bepaalde druiven. De hogere koele gebieden zijn ideaal voor chardonnay, gewürztraminer en pinot noir. In het centrale mildere gedeelte voelen syrah en cabernet sauvignon zich prima en het zonnige zuiden is weggelegd voor druiven zoals de muskaat. Deze topografische en klimatologische omstandigheden zijn uniek voor Israël. Ieder zichzelf respecterend wijnbedrijf wil daarom graag een wijngaard in de Golan, maar toch zijn deze dun gezaaid omdat de Golan Heights Winery 75 procent van het areaal bezit.
Koosjer
Zijn de wijnen van de Golan Heights Winery koosjer? Wijnmaker Schoenfeld: ‘Onze wijnen zijn ‘koosjer voor Pesach’, dat betekent dat ze onder rabbinaal toezicht zijn gemaakt’. De meeste Israëlische wijnen worden koosjer – puur – gemaakt onder auspiciën van een rabbijn. Dit proces begint op het moment dat de druiven in de wijnkelder aankomen en worden geperst en eindigt met het bottelen in de flessen. Als de kurk erop zit, mag iedereen de wijn weer aanraken. In de praktijk betekent dit dat de wijnmaker en zijn team alle handelingen over moeten laten aan de daarvoor aangestelde orthodox-joodse medewerkers. Koosjer voor Pesach is net iets strakker qua voorschriften. Zo mag de wijn niet in aanraking zijn geweest met bloem, deeg en dergelijke. Een ander voorschrift is het sabbatjaar. Eens in de zeven jaar krijgen de wijngaarden een jaar rust. Het bedrijf houdt zich strak aan de voorschriften van de halacha, de op de Thora gebaseerde goddelijke en rabbijnse wetgeving. Met zo veel wijngaarden valt dit natuurlijk ook makkelijker te managen. Ieder perceel heeft weer op een ander moment rust. En, zo vertelt Schoenfeld: ‘Het is eventueel ook mogelijk om aan deze verplichting te voldoen door goede doelen te steunen.’
Wijnen
De Golan Heights Winery maakt heel veel wijnen. De instapwijnen Hermon White en Hermon Red zijn blends en vallen op door hun ronde soepelheid. De Yarden Chardonnay Odem Organic Vineyard is een mooie nieuwe wereldchardonnay, de Yarden Chardonnay Katzrin is superchic en elegant. De bloemige en stevige Viognier is een aanrader, eenmaal geproefd vergeet je deze niet snel. Heel mooi. De goed ontwikkelde Cabernet Sauvignons van zowel Gamla – in een blend met Merlot – en Yarden laten zien dat de Golanhoogten een perfecte streek is voor deze druif. ‘De Yarden Cabernet Sauvignon heeft zo veel medailles en prijzen gekregen. Het is echt onze premiumwijn’, aldus Schoenfeld. Het bedrijf maakt ook nog een frisse Sauvignon Blanc, een Riesling, een Muscat, droge wijn en portwijn van Portugese druivensoorten als touriga nacional en tinta roriz, en een biologische Merlot. Ook de high-end bordeauxblend Rom maakt deel uit van de portfolio. Master of Wine Jancis Robinson noemt Israël een van de meest dynamische wijnlanden. Niet alleen de bijzondere wijnregio’s en de hoogopgeleide wijnmakers, maar ook zijn grote reputatie op het gebied van technologie en agrarische cultuur heeft er volgens haar mede toe bijgedragen dat de wijnindustrie zich enorm heeft kunnen ontwikkelen. De Golan Heights Winery is een exponent daarvan.
Nog even dit...
In Nederland is de naam Yarden vooral bekend van de commercials van een uitvaartmaatschappij. En hoewel deze maatschappij Yarden-wijnen van de Golan Heights Winery in het verleden in haar bestelpakket had, hebben ze niets met elkaar te maken. Exportmanager Gai: ‘Yarden verwijst naar de rivier de Jordaan en niet naar een Nederlandse uitvaartmaatschappij!’ En nu we toch bezig zijn: Gamla was de naam van een oude stad in de regio. Israël en wijn is volgens Gai een natuurlijke synthese: ‘In de bijbel staat zo veel over wijn, wanneer je hem drinkt en hoe je hem maakt.’ Wijn hoort dus bij Israël en Israël hoort bij wijn. De Golan Heights Winery heeft daarbinnen een unieke koppositie weten te verwerven en dat is bijzonder knap.
Back to top