Door naar content

Veelzijdige Loch Lomond whisky’s op proeverij in Purmerend

04 november 2019

Veelzijdige Loch Lomond whisky’s op proeverij in Purmerend

PURMEREND – Zondag 27 oktober 2019 Op zondag 27 oktober organiseerde Slijterij Arthur& Co uit Purmerend een whiskyproeverij. Zij deden dit in samenwerking met Kriti Grieks Restaurant & Tapasbar. De proeverij bestond enkel uit whisky's van de Loch Lomond Distillery uit Alexandria en de Glen Scotia Distillery uit Campbeltown. Rond half 3 hadden alle 70 gasten een plekje gevonden en kon de proeverij beginnen. Na een korte introductie konden de aanwezige whiskyliefhebbers zich buigen over het 1e glas; een single grain van de Loch Lomond.
Loch Lomond Distillery
De Loch Lomond Distillery is uniek in zijn soort. Men maakt hier single malt whisky, single grain whisky en blended whisky, zowel geturfd als niet geturfd en gebruikt hiervoor 3 verschillende stills. Hierdoor kan men negen whisky stijlen maken die totaal verschillen van smaak.
Glen Scotia Distillery
Deze distilleerderij is gevestigd in Campbeltown, een klein plaatsje op het schiereiland Kintyre in het zuidwesten van Schotland. Ooit waren hier meer dan 27 distilleerderijen actief, maar aan het begin van de vorige eeuw leidden economische en politieke problemen tot de sluiting van veel distilleerderijen. Op dit moment is Glen Scotia één van de 3 distilleerderijen die op het schiereiland nog actief is. Vallei van de Schotten Glen Scotia betekend vallei van de Schotten. De distilleerderij is kleinschalig en zeer pittoresk.
Proeven in Purmerend
De gasten kregen de volgende 8 whisky’s te proeven 1. Loch Lomond Single Grain 2. Loch Lomond Original Single Malt 3. Loch Lomond 12 YO Single Malt 4. Inchmurrin 12 YO Single Malt 5. Inchmurrin 18 YO Single Malt 6. Glen Scotia Double Cask 7. Glen Scotia 15 YO Single Malt 8. Inchmoan 12 YO Single Malt
Grain whisky
De eerste whisky die men te proeven kreeg was een de Loch Lomond Single Grain en dat was voor de meeste aanwezigen ook gelijk de eerste kennismaking met een single grain whisky. Deze whisky is een zeldzame verschijning, maar wel een zeer smaakvolle!
Loch Lomond Original en 12 YO
De overstap naar de 2e whisky was vrij groot. Waar de grain whisky zoet en soepel is met veel vanille, daar is de Loch Lomond Original een veel vollere en iets rokerige whisky. De 12 jaar oude single malt heeft een iets fruitiger karakter dan de Original, maar bevat ook de hints van turf en rook van een karakteristieke Loch Lomond whisky.
Inchmurrin 12 YO en 18 YO
Deze 2 whisky’s zijn vernoemd naar het grootste eiland in het meer Loch Lomond en worden gedistilleerd in de zogenaamde Lomond Still, wat eigenlijk een kruising is tussen een Pot Still en Column Still. Hierdoor ontstaat een zeer frisse fruitige whisky. De Inchmurrin 12 YO bevat grassige tonen en bloemige hints van peer, crème caramel, zacht fruit, vanille en fudge.  De 18-jarige Inchmurrin heeft een sterk eiken karakter, met hints van zomergras, tropisch fruit en pittige citrus.
Glen Scotia Double Cask en 15 YO
Van totaal andere aard zijn de whisky’s die bij Glen Scotia worden gedistilleerd. De whiskyliefhebbers kregen de Glen Scotia Double Cask te proeven. Het is een volle, licht rokerige, kruidige whisky met een licht ziltige ondertoon. De whisky ligt op 2 soorten eikenhouten vaten te rijpen; Amerikaans eiken ex-bourbon en Europees eiken ex-Pedro Ximinez. Met name dat PX-vat geeft de kruidige en donkere tonen. Iets wat de gasten zeer konden waarderen. Na de Double Cask kwam de Glen Scotia 15 YO aan bod. Een uitzonderlijke single malt whisky, gerijpt op speciaal geselecteerde vaten die het ware karakter van een 15-jarige Campbeltown malt whisky laten zien. De kenmerkende neus heeft hints van vanille en eiken, verweven met de subtiele tonen van zee nevel en kruidige aromatische vruchten.
Inchmoan 12 YO
De laatste whisky van de avond, de Inchmoan 12 YO, wordt ook gedistilleerd bij de Loch Lomond Distillery. Inchmoan 12 YO bestaat uit een combinatie van malt whisky’s gedistilleerd middels een traditionele pot still met zwanenhals en een unieke ‘straight neck pot still‘. Hierdoor ontstaat een whisky  met een stevig turfkarakter, met diepte, rokerigheid en kruidigheid. De Inchmoan-serie bestaat uit peated whisky en maakt deel uit van de Island Collection, waar ook Inchmurrin onderdeel van is. Beide series zijn vernoemd naar eilanden in het meer Loch Lomond en bevatten elk hun eigen unieke kenmerken.
Bedankt
Na de proeverij bleven een aantal whiskyliefhebbers zitten en bestuderen de menukaart om na een heerlijke maaltijd huiswaarts te keren. Via deze weg willen wij Corina en Arthur van Slijterij Arthur & Co en het team van Restaurant Kriti nogmaals danken voor een zeer geslaagde middag.
Back to top