Door naar content

Genieten van Glengoyne, Tamdhu en Smokehead in Zeewolde

18 oktober 2019

Genieten van Glengoyne, Tamdhu en Smokehead in Zeewolde

ZEEWOLDE - Zondag 13 oktober 2019 Op zondagmiddag 13 oktober organiseerde Mitra Thiele Zeewolde een proeverij met de whisky's van Glengoyne, Tamdhu en Smokehead. Eigenaar Martijn Thiele kan in de winkel ongeveer 30 personen ontvangen en alle plaatsen waren tot de laatste stoel bezet. Martijn had al eerder proeverijen georganiseerd met de whisky's van Glengoyne, Tamdhu en Smokehead. Daarom bestond de line-up dit keer uit whisky's die men in Zeewolde nog niet eerder had geproefd, zoals bijvoorbeeld de Glengoyne Legacy. Een unieke botteling die eerder dit jaar uitgekomen is.
Welkomst whisky
Bij binnenkomst kregen de gasten een glas Glengoyne 10YO als 'welkomst whisky'. Het was nog vroeg op de middag, maar bij Glengoyne noemt men deze 10 jaar oude whisky een 'breakfast dram' en het is de perfecte whisky voor een ontmoeting met de Glengoyne range.
Glengoyne
De proeverij startte met de Glengoyne Legacy, een limited edition, welke uitsluitend op sherry-vaten heeft gerijpt. De kruidige tonen vielen goed in de smaak bij de whiskyliefhebbers in Zeewolde. De proeverij ging verder met de Glengoyne 18YO, welke van de hele range wellicht de mooiste balans heeft tussen leeftijd, sherry-rijping en bourbon-rijping. Waar de whisky's van Glengoyne doorgaans een fruitig en vriendelijk karakter hebben, is er ook nog de Glengoyne Cask Strength Batch #7. Deze whisky is rijk aan fruit, gerst, kaneel, sinaasappel, perzik en honing.
Tamdhu
Van het randje van de Highlands gaat de proeverij door naar Tamdhu in de Speyside. Wanneer de gasten horen dat  de Tamdhu Distillery is opgericht door de “concurrenten” Alexander Walker, Thomas Dewar en William Grant vallen ze even stil. Het is een mooi voorbeeld van hoe de whiskyproducenten graag met elkaar mooie whisky’s willen maken. Bij Tamdhu is dat zeker geslaagd, alles is volledig gerijpt op sherry-vaten. De Tamdhu 12YO heeft mooie zoete tonen en lichte kruidigheid. De Tamdhu 15YO, die dit jaar is uitgekomen heeft ten opzichte van de 12YO in de drie jaar extra tijd een bijzondere rijping opgedaan. De gelaagdheid en diepgang met een rijke afdronk is om van te smullen! Ook Tamdhu heeft een cask strength. Dit jaar is de Tamdhu Cask Strength Batch #4 uitgekomen, een snoepje om niet snel te vergeten!
Smokehead
En dan is de proeverij aangekomen bij het uiterste wat Islay te bieden heeft... De rokerige en medicinale tonen in de Smokehead Islay Single Malts geven onmiskenbaar het karakter van het rokerigste eilandje van Schotland weer. De gasten krijgen de Smokehead Sherry Bomb (editie 2018) in hun glas. Deze botteling is uniek, omdat er elk jaar maar een aantal flessen worden geproduceerd. De combinatie van rook en sherry bracht de gasten in verwarring, want je komt niet vaak van dit soort whisky’s tegen. De rook in combinatie met de zoete en kruidige tonen van sherry geven een mond vol smaak. Ook Smokehead heeft een uitsmijter, de Smokehead High Voltage 58%. Een ware 'rookbom' die verder weinig toelichting nodig heeft. Deze mooie Islay single malt op cask strength proef je de dag erna nog!
Bedankt
Namens deze weg willen wij Martijn Thiele hartelijk bedanken voor het organiseren van deze mooie proeverij!
Back to top