Door naar content

Nieuwe fans voor GlenAllachie in Heino

15 oktober 2019
Nieuwe fans voor GlenAllachie in Heino

Nieuwe fans voor GlenAllachie in Heino

HEINO - Vrijdag 11 oktober 2019 Vrijdag 11 oktober gaat, qua weersomstandigheden, de geschiedenis in als een typische Schotse dag. Het miezerde urenlang en er stond veel wind. Perfecte omstandigheden voor een whiskyproeverij met Schotse whisky's! Zo dachten ze er in Heino ook over. Onze whiskyambassadeur Ronald Anneveldt reisde alweer voor de 2e keer dit jaar af naar het pittoreske plaatsje tussen Zwolle en Raalte. In mei van dit jaar had Slijterij van Dam al een 'Wereld Whisky Tasting' georganiseerd en ook deze vrijdagavond zat het proeflokaal weer helemaal vol.
Slijterij van Dam
Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1886 en in de loop der jaren is er natuurlijk het één en ander veranderd en bijgebouwd, maar de slijterij is nog altijd gevestigd aan de Dorpsstraat in het centrum van Heino. Het is wel aardig dat de slijterij ouder is dan menig distilleerderij waarvan men in Heino whisky's te proeven kreeg.
Tomintoul
Zo kon bijvoorbeeld de Tomintoul 16 YO worden geproefd. Een zeer verfijnde, zachte whisky met in de afdronk een licht kruidige ondertoon. De in de Speyside gelegen distilleerderij van Tomintoul is opgericht in 1965 en onderdeel van Angus Dundee, wat net als Slijterij van Dam een familiebedrijf is.
GlenAllachie
Slechts 2 jaar later, namelijk in 1967, werd de GlenAllachie Distillery opgericht. Deze distilleerderij ligt zo'n 15 mijl van de hiervoor genoemde Tomintoul Distillery en is ook een Speyside Distillery. The Flintstones Wanneer je het etiket op de flessen bestudeert zou je niet zeggen dat we hier te maken hebben met een nog vrij jonge distilleerderij. Het lettertype is namelijk exact hetzelfde als dat van de The Flintstones, één van de succesvolste animatieseries aller tijden. Het lettertype is hiermee een knipoog naar het stenen tijdperk. GlenAllachie betekend namelijk 'Vallei van de stenen'... Single Malt Whisky Voor velen zijn de whisky's van GlenAllachie nog tamelijk onbekend. Tot 2015 ging de totale productie namelijk nog rechtstreeks in de blend van Chivas Regal. In 2017 nam Billy Walker de distilleerderij over en sindsdien komt de whisky als single malt op de markt. En dat wordt goed ontvangen in de whiskywereld. GlenAllachie 12 YO Tijdens de proeverij kreeg men GlenAllachie 12 YO te proeven. Deze whisky heeft gerijpt op ex-sherry casks (Pedro-Ximénez and Oloroso) en Virgin Oak. Hierdoor bevat de whisky heerlijke tonen van honing, roomboterbabbelaar, rozijnen en mokka. Na deze whiskyproeverij heeft GlenAllachie er weer een hoop fans bij!
Bedankt
Langs deze weg willen wij Slijterij van Dam en de aanwezige whiskyliefhebbers uit Heino en omstreken hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde avond.
Back to top