Door naar content

Liefhebbers onder de indruk van Glengoyne whisky's in Arnhem

17 september 2019
Liefhebbers onder de indruk van Glengoyne whisky's in Arnhem-2

Liefhebbers onder de indruk van Glengoyne whisky's in Arnhem

ARNHEM - Vrijdag 13 september en zaterdag 14 september 2019 De whisky's van Glengoyne maakten indruk tijdens de 2e editie van het Dutch Whisky Festival in Arnhem. Op de proeftafel van De Monnik Dranken stonden een 18, 21 en 25 jaar oude whisky van Glengoyne open om geproefd te worden. Bij het proeven van deze volle sherry rijke whisky's viel menig whiskyliefhebber even stil. Nadat men zich had herpakt ontstond er een levendige discussie, maar daarover later meer.
Primeur
Er viel namelijk nog veel meer te genieten in het fraaie Stadstheater van Arnhem. Zo lieten Ronald en Joël de bezoekers kennis maken met de Loch Lomond 19 YO The Open Course Royal Portrush Edition. Een whisky uit de exclusieve 'The Open Collection' en een eerbetoon aan Royal Portrush. Op deze beroemde Noord-Ierse golfbaan werd dit jaar The Open gehouden. Het oudste en meest prestigieuze golftoernooi ter wereld, waar Loch Lomond de komende jaren sponsor van is.
Loch Lomond 19 YO The Open Course Royal Portrush Edition
Deze speciale limited edition krijgt een finish op rode wijnvaten uit het Bordeaux gebied. Dit resulteert in een whisky met florale tonen van rozen en een hint van vanille, gevolgd door diepe fruittonen met zachte tannines en in de afdronk warme kruiden. Glengoyne whiskies
Glengoyne
Terug naar de whisky's van Glengoyne. Deze wat oudere whisky's uit de Glengoyne serie maakten de tongen los in Arnhem. Er ontstond een levendige, maar respectvolle discussie over welke van de drie whisky's het lekkerste is. En het antwoord hierop wist u eigenlijk al wel; dit hangt volledig van de persoonlijke smaak af... Hieronder volgt een korte omschrijving van de 3 whisky's: Glengoyne 18 YO Deze whisky bevat, door het gebruik van first-fill en refill sherryvaten, subtiele tonen van sherry. De geur gedroogde fruitschillen voeren de boventoon en gaat gepaard met honing en vanille met een subtiel zoetje van marsepein. Glengoyne 21 YO De 21 jaar oude Glengoyne heeft uitsluitend gerijpt op sherryvaten van Europees eiken, zoals wel blijkt uit de rijke mahonie bruine kleur. Het feit dat de 21 YO voor 100% sherry gerijpt is, is al een luxe op zich omdat sherryvaten aanzienlijk duurder zijn en daarom meestal slechts met mate worden gebruikt. De neus van deze whisky is rijk aan cacao, kruidnagel, kaneel en donkere vanille, Engelse kerstcake, tonen van rozijn, gekonfijte sinaasappelschil en donkere rum. Het olieachtige mondgevoel blijft in de lange afdronk aanwezig. Glengoyne 25 YO Deze whisky heeft gedurende 25 jaren gerijpt op uitsluitend sherryvaten van Europees eikenhout en is unchillfiltered. Het resultaat is een aroma van licht eiken, kaneel, gesuikerd fruit en marmelade. De perfecte after-dinner dram!
Uiteenlopende smaken
Natuurlijk viel er nog veel meer te proeven voor de aanwezige whiskyliefhebbers. Zoals bijvoorbeeld Glen Scotia, Inchmurrin en Inchmoan. Maar ook Tamdhu en Smokehead. Whisky's met uiteenlopende smaken. Fruitig sherry vs rokerig Zo hebben de Glengoyne whisky's een rijke fruitige sherry smaak en zijn totaal niet rokerig. Dit in tegenstelling tot de Smokehead 18 YO. Waarbij de naam van de whisky al enigszins verraad dat het hier om een zeer rokerige whisky gaat. Precies daar tussenin zit de Glen Scotia 25 YO. Een whisky met een aangename warme rokerigheid, gecombineerd met een lichte ziltigheid. In de afdronk ontplooit deze Campbeltown whisky  een kruidige gloed
Bedankt
Langs deze weg willen wij de organisatie van Dutch Whisky Festival, waaronder de vele vrijwilligers, alsmede de aanwezige bezoekers enorm bedanken voor een zeer geslaagd festival!
Back to top