Glengoyne Distillery
De distilleerderij ligt ten noorden van de stad Glasgow, net noordelijk van de grens tussen de Highlands en de Lowlands. Het is hiermee de zuidelijkste distilleerderij van de Highlands. Glengoyne ligt vlak aan de A81 tussen de plaatjes Aberfoyle en Milngavie, even ten noorden van het plaatsje Blanefield. Een beroemd wandelpad dat loopt van Glasgow tot Fort William, de West Highland Way, gaat vlak langs de distilleerderij. De naam Glengoyne betekent ‘Valley of the Wild Geese’, dus ‘vallei van de wilde ganzen’ en komt uit het Gaelic. Vroeger droeg de distilleerderij de naam Burnfoot, later Glen Guin en Dumgoyne.
Geschiedenis
In het jaar 1833 werd er een distilleerderij die bekend was onder de naam Burnfoot of ‘Burnfoot of Dumgoyne’, als enige van dertien lokale illegale distilleerderijen gelegaliseerd. Burnfoot kwam in handen van drie opeenvolgende eigenaren tot Lang Brothers Ltd uit Glasgow het bedrijf in 1876 overnam. In dat jaar werd de naam veranderd in Glen Guin. In 1905 gaf men de huidige naam Glengoyne aan de distilleerderij. Door ruimtegebrek werden de moutvloeren al in 1910 verwijderd, waarna de mout elders gekocht werd. Om dezelfde reden moest de filling-store verplaatst worden naar de andere kant van de weg, waar zich ook de warehouses bevinden. Omdat deze weg (de A81) vrij druk is, werd er een pijpleiding onder de weg gemaakt om de new spirit direct van de distilleerderij naar de filling-store te pompen.
De distilleerderij
In het stillhouse staan drie stills: één wash still en twee veel kleinere spirit stills. Alle stills worden sinds 1967 verwarmd met stoom. De zes wash backs zijn gemaakt van Oregon pine. De vaten die gebruikt worden om de whisky te rijpen zijn refill- en sherryvaten. De mout die gebruikt wordt bij de Glengoyne-distilleerderij wordt niet gedroogd met turf maar met hete lucht. De distilleerderij is een van de weinige die de Schotse gerstvariëteit ‘Golden Promise’ nog gebruikt.
Water
Het water dat men gebruikt om de malt te maken komt van de Glengoyne Burn. Het water van deze beek stroomt van de Dumgoyne Hill als een waterval recht naar beneden achter de distilleerderij, waar het opgevangen wordt in een klein stuwmeertje. Het water is afkomstig van de Carron Valley, waar het regenwater terechtkomt dat in de heuvels neervalt. De Glengoyne Burn wordt lokaal ook wel de Distillery Burn genoemd. Het water dat men gebruikt om te koelen circuleert en moet daarom steeds weer worden afgekoeld. Een wolk van waterdamp achter de distilleerderij verraadt de aanwezigheid van de koeler.
De malt
De malt die men hier produceert, is zeer licht van karakter. Dit zou komen doordat men hier uiterst langzaam distilleert. Een andere reden is dat men mout gebruikt die niet met turf is gedroogd maar voor 100% met hete lucht. Er wordt ongeveer 20% van de productie als single malt verkocht, als 10, 12, 17 en 21 jaar oud. Vaak komt er ook een speciale botteling met jaartal uit. De rest van de productie gaat zoals gewoonlijk naar de blenders en wordt met name in de Langs Supreme en de Langs Select van 12 jaar verwerkt.
Website: https://www.glengoyne.com/
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken
Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.
Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.
Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.