De Glengoyne distilleerderij ligt ten noorden van de stad Glasgow, net noordelijk van de grens tussen de Highlands en de Lowlands. Het is hiermee de zuidelijkste distilleerderij van de Highlands. De naam Glengoyne betekent 'Valley of the Wild Geese' (vallei van de wilde ganzen) en komt uit het Gaelic.
Omdat het er veilig was, buiten het bereik van de wet, begint George Connell in 1820 in het geheim te distilleren op Burnfoot Farm, de plek waar je vandaag de dag nog steeds de Glengoyne Distilleerderij kunt vinden. De verborgen waterval en zijn miniatuurglen maakten het voor George makkelijk om aan de aandacht van de "sterke arm" te ontsnappen. Hij was trouwens niet de eerste die er illegaal distilleerde, het is aannemelijk dat George de kunst van de stillman van zijn grootvader leerde.
George besluit in 1833 binnen de wet te gaan werken en verkrijgt zijn licentie om te distilleren. Cruciaal is dat George beslist om zijn turf niet te importeren maar in plaats daarvan gebruik te maken van het lokale, gedroogde veen.
In 1870 zorgt de bloeiende sherry-industrie voor een constante voorraad geïmporteerde sherryvaten. Het gebruik van de vaten voor de rijping van de whisky stijgt enorm en de smaak van de whisky wordt volkomen getransformeerd, het wordt zachter en complexer. Wat begon als een manier om een paar shilling te besparen, is nu de duurste manier om whisky te laten rijpen en is een essentieel onderdeel van de smaak van Glengoyne.
In 1907 verandert de naam van Genguin of Burnfoot naar Glengoyne - distilleerderij. 2003 is het jaar dat het 100% onafhankelijke familiebedrijf Ian Macleod Distillers Ltd, Glengoyne koopt van de Edrington Group. Het is de start van een nieuw tijdperk maar één die stevig geworteld is in de tradities van Glengoyne.
De Glengoyne Wetlands:
Er zijn 14.500 planten (20 verschillende soorten) geplant om de omliggende landerijen. In slechts twee dagen zetten deze wetlands de gebruikte droesem (vloeistof van de tweede destillatie) om in schoon water. Het resultaat: groene, schone landerijen vol met wilde bloemen.
In 2014 is de oudste gerst-oven omgebouwd tot een magazijn, compleet met een display gewijd aan de eikenhouten vaten. Distilleerderijmanager Robbie Hughes wilde dit oude gebouw heel graag gebruiken om zijn buitengewoon dikke muren, stenen vloer en pagodedak. Het is de ideale omgeving om een selectie van de beste vaten te laten rijpen.
100% van de elektriciteit bij Glengoyne is duurzaam en er zijn. de eigen wetlands en bijenkorven op het terrein. Waarom? Omdat Glengoyne de mooiste distilleerderij van Schotland is en dat willen we zo houden.
Winnaar van: The Amorium Sustainability Award: Spirits 2017 en de aanbeveling: Green Company of the Year 2016.
Ervaar onze spirits zelf
Wat we doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.